Tokat l. Kenevir Çalıştayı

• DUYURU DETAY

Tokat l. Kenevir Çalıştayı

•  19 Temmuz 2019 Cuma

Üniversitemizde 18 Temmuz 2019 tarihinde “Tokat l. Kenevir Çalıştayı” yapıldı.  15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonunda gerçekleşen Çalıştaya Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İsa Gökçe, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Adem Önal, Eğitim Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Eren Yürüdür, Genel Sekreterimiz Fatih Alhan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Ali Çelik, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Fehmi Çankaya, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, akademisyenler, daire amirleri ve öğrenciler katıldı.

Tokat l. Kenevir Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güngör Yılmaz, açılış konuşmasında Ülkemiz gündemine kenevirin, Sayın Cumhurbaşkanımızın dikkat çekmesi ile girdiğini, Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin’in de üniversitemiz bünyesinde  “Kenevir Araştırmaları Grubu” nu oluşturarak, konuyu yakın plana aldıklarını belirtti. Bunun üzerine Tokat şartlarında kenevir yetiştiriciliğini esas alan araştırmalara başladıklarını ayrıca, “Tokat l. Kenevir Çalıştayı” yaparak, Türkiye ve Tokat’a dair önerilerin ortaya çıkmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Bu çalıştaya ülkemizden çok değerli akademisyenler, Tarım Bakanlığında konu uzmanları, Tekstil sektöründen sanayiciler ve yerel üreticiler katıldığını bildirmiştir. Kenevir konusunda akademik çalışmaların yanı sıra  üretici ve sanayicilerin de ilgisinin arttığını, ancak çözülmesi gereken pek çok sorununun da var olduğunu  bildiklerini konuşmalarında ifade etmiştir.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Ali Çelik konuşmasında; Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitemiz hemen ilk hamlesini yaptı. Sağ olsunlar, konuya son derece ilgili ve duyarlı davrandılar ve Kenevir Çalışma  grubunu kurdular, hemen akabinde de bir arada olduğumuz Tokat 1. Kenevir Çalıştayını gerçekleştirdiler. Bu işin önemini değerini insanlık için geleceğimiz için ne kadar anlamlı ve önemli olduğunu çok hızlı bir şekilde kavramış olmalarından ve bu işe ilgi alaka göstermiş olmalarından dolayı Rektörümüze teşekkür ediyorum. Kenevirin ne olduğunu düne kadar çok fazla bilmiyorduk. Bu kadar değerli, önemli, kıymetli, savunma sanayinden, sağlığa onlarca değişik sektörde çok ciddi bir kullanım alanının olduğunu insanlık için çok değerli bir bitki olduğunu belirtti.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İsa Gökçe, “Tokat l. Kenevir Çalıştayı”nın Şehrimize, Üniversitemize ve Ülkemize hayırlar getirmesini dileyerek, Çalıştaya katılan katılımcılara başarılar diledi.

Açılış konuşmaları sonrasında, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kenevir Araştırmaları Grubu Başkanı Prof. Dr. Güngör Yılmaz’ın Moderatörlüğünde Ankara Üniversitesinden  Emekli Öğretim üyesi Prof. Dr. Neşet Arslan “Geçmişten Günümüze Kenevir ve Geleceği”, 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç “Kenevir ve Tarımı”, Özdilek Holding Tekstil Operasyonları Genel Müdürü Mustafa Haykır “Tekstil Sektöründe  Kenevir”, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Şahin Gizlenci “Tarım Bakanlığının Kenevir Çalışmaları ve Projeksiyonu”, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nejdet Kandemir “Endüstriyel Kenevir Islahı”, Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Kınay “Kenevir ve Selüloz”, Dr. Kadriye Özlem Saygı “Kenevir Kimyası”, Asam Kendir Enstitüsünden Yalçın Koçak “Endüstriyel Kenevir ve Tokat”, Baynur A.Ş. den Baykal Güner “Kenevirin Ticaretteki Yeri” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Ayrıca aktif kenevir üreticileri adına Samsun Vezirköprü Narlı Mahallesinden Mustafa Yakar, kenevir tarımına dair deneyim ve tecrübelerini aktarmıştır.