Tarım Öğretiminin 175. Yılında Pandeminin Tarım Eğitimine Etkileri Söyleşisi

•  11 Ocak 2021 Pazartesi

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından “Tarım Öğretiminin 175. Yılında Pandeminin Tarım Eğitimine Etkileri” konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. Online olarak gerçekleşen söyleşiye Rektör Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi, Dr. Öğretim Üyesi Yasin Bedrettin Karan, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Sürur Kır katıldı. Söyleşi toguresmi ve toguziraat instagram sayfalarından canlı olarak yayınlandı.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Dr. Öğretim Üyesi Yasin Bedrettin Karan tarım öğretiminin tarihçesinden bahsederek Ziraat Fakültemiz hakkında bilgiler . Akabinde ise Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin bir konuşma yaptı.

Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin konuşmasında şunlara değindi: “Bugün tarım eğitiminin 175. yıl dönümünü kutlamak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Salgın sebebiyle yüz yüze yapamadığımız bu etkinliği online yapıyoruz. Ziraat fakültemiz üniversitemizin en eski fakültesidir. Üniversitemizden daha önce kurulmuş bir fakültemizdir. Ziraat fakültemizde 80 civarında, alanında uzman hocamız bulunmaktadır. Mevcut bölümlerimiz %100 doluluk oranına sahip. Bu durumdan oldukça mutluyum. Önümüzdeki yıllarda doluluk oranlarımız artarak devam edecek. Ziraat fakültesinde ciddi miktarda uluslararası öğrencimiz bulunuyor. Ziraat olmazsa olmaz alanlardan bir tanesidir. İnsanoğlu var olduğu sürece, beslenme temel gereksinimdir. Bu nedenle Ziraat Fakültesi ilelebet var olacaktır. İnsanlara katkısı artarak devam edecektir. Özellikle Afrika ülkelerinden üniversitemize gelen öğrenciler arasında Ziraat fakültemize yoğun bir katılım söz konusudur. Bu yıl su ürünleri mühendisliği bölümünü aktif hale getirmek üzere çalışmalarımızı tamamladık. İnşallah önümüzdeki yıl öğrenci talebinde bulunacağız. Ziraat Fakültesi eğitim-öğretimin yanında Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi vasıtasıyla hem eğitim-öğretim anlamında öğrencilerimize bilgi ve görgülerini artıracak fiziki alan sağladığı gibi hem de bölgenin tarımsal gelişimine destek sağlıyor. Çiftçimize, bağcımıza, tarımla uğraşan insanımıza destek sağlıyor. MEB ile yaptığımız bir protokol aracılığıyla Tarım lisesini kampüsümüzde açtık. Çok yüksek bir şekilde öğrenciler tarafından tercih edilen lisemizin müdürü ve yöneticileri üniversitemiz hocalarıdır. Lisemizin, MEB-Üniversite işbirliği ile orta öğretim düzeyinde öğrencilere oldukça yararlı olacağını düşünüyorum. Destek veren hocalarımıza çok teşekkür ediyorum.   Tarımsal Eğitimin 175. yılı dolayısıyla burada bulunan tüm dinleyicilerimize saygı ve sevgilerimi sunuyor ve herkese başarılar diliyorum”.

Sonrasında Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Sürur Kır’ın katıldığı söyleşide öğrencilerden gelen sorular soruldu. Sürur Kır, pandeminin tarım sektörüne yapmış olduğu etkilerden bahsederek Dünyada yaşanan olumsuzluklara rağmen ülkemizde izlenen tarım politikaları sayesinde vatandaşlarımızın gıda konusunda, gıda temininde ciddi bir sıkıntı yaşamadığını ifade etti. Bakanlığın bu süreçte yapmış olduğu faaliyetlerden de bahseden Kır, öğrencilerin bakanlık bünyesinde yapılan tüm etkinlik ve eğitimlerden faydalanabileceğini belirterek talepleri halinde bildirilen sorunun hızlıca çözüleceğini söyledi. Üst düzey bir yönetici olarak öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Kır, öğrencilerin kendilerini iyi geliştirmeleri, donanımlı olmaları, teknolojiyi iyi kullanmaları, yabancı dil bilmeleri konusunda önerilerde bulundu.

Son olarak programda konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi, “175 yıldan bu yana tarım eğitimi devam ediyor. Rahmetli olan meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, ziraat eğitimine emek veren hocalarımızı gönülden kutluyorum” dedi. Öğrencilerden gelen soruları da cevaplayan Cangi, pandemi sürecinde fakülte olarak yapılan faaliyetlerden bahsetti. Öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için her türlü olanağın kullanıldığını belirten Cangi, uzaktan eğitime hızlıca adapte olunduğunu ifade etti. Üniversite yönetimi ve fakülte hocaları olarak öğrencilerle etkili bir şekilde iletişim kurulduğunu belirten Cangi hocaların hızlıca video, ders materyali ürettiğini ve canlı dersler başlattığını söyledi. Öğrencilerin önümüzdeki dönemde kendilerini daha iyi geliştirmeleri gerektiğini de belirten Cangi, müfredata kariyer planlama dersinin konulduğunu, stajlarda değişiklik yapıldığını, teknik gezi, seminer, girişimcilik, kariyer toplantılarının çokça yapılacağını duyurdu. Cangi katılım gösterenlere teşekkürlerin ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Söyleşi sonunda Dr. Öğretim Üyesi Yasin Bedrettin Karan katılım gösteren Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Sürur Kır ve katılımcı öğrencilere teşekkürlerini iletti.