TARGID 2020 ve UYİK 2020 Kongresi Açılış Programı

•  1 Ekim 2020 Perşembe

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi ile Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi tarafından 5. Uluslararası Anadolu Tarım, Gıda, Çevre ve Biyoloji Kongresi (TARGID 2020) ve 1. Uluslararası Uygulamalı İstatistik Kongresi (UYİK 2020) açılış programı gerçekleştirildi. 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu’nda gerçekleşen açılışa Valimiz Dr. Ozan Balcı, Belediye Başkanımız Av. Eyüp Eroğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, İl Genel Meclisi Başkanı Av. Erol Duyum, Almus Belediye Başkanı Bekir Özer, Rektör Yardımcılarımız, Genel Sekreterimiz, Dekanlarımız ve akademik personel katıldı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi yapmış olduğu açılış konuşmasında, her iki kongrenin Covid-19 pandemisi nedeniyle online şeklinde gerçekleştirileceğini ifade ederek sadece açılış programının yüz yüze olarak gerçekleştirildiğini belirtti. Her iki kongreyle ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Cangi 5 ülkeden TARGID için 170, UYİK için 123 bildiri ile katılım sağlandığını ifade etti. Prof. Dr. Cangi katkısı olanlara teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin yapmış olduğu konuşmada Covid-19 pandemisi nedeni ile her iki kongrenin de online yapılacağını ifade ederek pandemi sonrasında bilimsel faaliyetlerin daha geniş katılımlarla gerçekleştirileceğini belirtti. 2020-2021 eğitim öğretim yılı öğrenci sayılarına da değinen Rektör Şahin, öğrenci sayısında 1000 ile 1500 civarında artış olduğunu ifade etti. Rektör Şahin 4 yıllık bir zaman diliminde üniversitemizin öğrenci sayısını 40 bin yapmayı planladıklarını söyledi. Rektör Şahin konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Ziraat Fakültesi son yerleştirmede doluluk oranı yüzde yüz olan bir fakültemiz ve üniversitemizin en eski fakültesidir. Ziraat fakültemizin diğer ziraat fakültelerden farklı olarak Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Yaklaşık 280 dönüm arazi içerisinde öğretim üyesi ve öğrenciye araştırma uygulama yapma imkanı sağlanmaktadır. Bu yapısıyla eşsiz nitelikte bir fakültedir. Açılışını gerçekleştirdiğimiz her iki kongre, hem üniversitemiz hem Ziraat fakültemizle uyumlu ve onun bir ürünü olarak ortaya çıkmış başarılı kongrelerdir” dedi.

Yeni logomuz ile ilgili bilgiler de aktaran Rektör Şahin üniversitemizin isminin başına Tokat eklenmesi ile GOP olan kısaltmanın TOGÜ olarak değiştiğini ve yeni bir logoya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Logoda kullanılan renklerin tarihi Gökmedrese’nin renklerini temsil ettiğini ifade eden Rektör Şahin, ilk bakışta G harfinin görünmesinin Gazi Osman Paşa ile bağımızın kopmadığının temsili olduğunu söyledi. Rektör Şahin, “Eskiyle bağını koparmamış ama yeni ve geleceğe ümitle bakan bir üniversite olarak sadeleştirilmiş ve basit bir tasarım ile logomuzu kullanıma almış durumdayız. Hepimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Üniversitemizin Uluslararası derecelendirme kuruluşlarındaki başarısına da değinen Rektör Şahin üniversitemizin THE Dünya Sıralamasında 1001+’da yer aldığını ayrıca Yeşil Kampüs sıralamasında dünya 504.sü olduğunu belirtti. Güneş enerji santralinin kurulma aşamasında olduğunu, çatılardan akan suların biriktirilerek sulamada kullanıldığını, dökülen yaprakların gübreye dönüştürüldüğünü ifade eden Rektör Şahin, yapılan bu çalışmalar ile üniversitemizin uluslararası derecelendirme kuruluşlarındaki başarı sırasının ilerleyen zamanlarda Dünyada 400 civarında olacağını belirtti. Son olarak Rektör Şahin her iki kongrenin de başarı ile tamamlanacağını temenni ederek katkısı olanlara teşekkürlerini iletti.

Valimiz Dr. Ozan Balcı yapmış olduğu konuşmada, “Bu kongreleri çok önemsiyorum. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bölgenin parlayan yıldızı. Genç bir üniversite olmasına rağmen çok güzel işler yapmakta. Bu faaliyetlerin devam edeceğini umuyorum. Üniversitemizin kentle işbirliği yapması çok önemli. 10’a yakın tarım projesini birlikte uygulayacağımız bir protokol imzaladık. Şehir ile halkın birleşmesi bütünleşmesi anlamında çok önemli. Bilim, kültür, sanat ve akademik bilgi tarımın içerisinde olmadan tarımın gelişmesi mümkün değil. Tarım açısından Tokat çok zengin bir bölge. Çok çalışkan insanı var. Tokat’ta tarım adına çok güzel işler oluyor. Büyükbaş hayvancılıktan küçükbaşa, arıcılıktan hayvansal hastalıklarla mücadeleye, bitkisel üretimin artırılmasından kaba yem bitkisi üretimine kadar tarıma ilişkin birçok iş yapılıyor. Uyguladığımız harika projeler var. Örneğin 100 bin koyun projesi var. Bu projeyi Tokat geliştirdi ama birçok ile örnek oldu. Üniversitemizin aktif işbirliği ile çok daha güzel işler yapılacak. Üniversitemizin sadece planlanan projelerin uygulanmasında değil tarım için insan gücünün yetiştirilmesinde de büyük önemi olmuştur. Katkısı olanlara teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmalar sonrası katılımcılara plaketleri takdim edildi. Sonrasında ise Prof. Dr. Naif Geboloğlu ve Prof. Dr. Yusuf Yanar’ın sundukları ilk bildiriler ile açılış sona erdi.