Türk Dünyası ve Kerkük Söyleşisi

Türk Dünyası ve Kerkük Söyleşisi

•  12 Haziran 2020 Cuma

Üniversitemiz Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Türk Dünyası ve Kerkük”  konulu söyleşi gerçekleştirildi. Üniversitemiz Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Doç. Dr. Ömer Faruk Sönmez moderatörlüğünde instagram canlı yayını ile gerçekleşen söyleşiye Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Sn. Erşat Salihi katıldı. Söyleşide, geçmişten günümüze Türkmeneli bölgesindeki gelişmeler ele alındı.

Erşat Salihi, Kerkük, Musul, Diyala, Selahaddin, Bağdat, Erbil ve tüm Türkmeneli coğrafyasının geçmişten günümüze Türk dünyasının önemli bir parçası olduğunu ifade etti. Salihi, özellikle 2003 sonrası gelişmelerde Türkmenlerin birbirlerine daha çok kenetlendiğini ve birlik beraberliklerinin sonucunu bakanlık sözü alarak gösterdiklerini ifade etti. Türkmenelinin birlik ve beraberliğini kimsenin bozamayacağını da sözlerine ekleyen Salihi konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mecliste bulunan Türkmen milletvekillerinin ortak noktası Türk olmalarıdır. Dini inanış ve diğer unsurlar bizler için önemli değildir. Türkmeneli coğrafyasında Türkmenleri sindirmeye çalışmalarının temel nedeni Türkmeneli bölgesinin yer altı ve yerüstü kaynaklarıdır. Bizler bunun bilincinde olarak yolumuza devam ediyoruz.” Salihi, özellikle gençlerin kendi kültür, örf ve adetlerini iyi benimsediklerini ve gelecek kuşakların sağlam bir Türk gençliği olarak yetiştiğini ifade etti. Salihi Türkiye’nin her konuda yardımlarının devam ettiğini belirterek bu vesile ile Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını bildirdi.

Müdürümüz Doç. Dr. Ömer Faruk Sönmez yapmış olduğu konuşmada, “Türkmeneli coğrafyası bizim için sevdadır. Türk dünyasının vazgeçilmez bir parçasıdır” dedi. Sönmez konuşmasında, Türk Dünyasında yükselen bayrakların bir daha inmeyeceğini ve Türkmen coğrafyasına kötülük yapmada şeytan ile yarışanlara en güzel cevabın birlik ve beraberliğimizle verileceğini ifade etti. Sönmez, Ziya GÖKALP’ten “Vatan ne Türkiye'dir Türklere ne Türkistan, Vatan, büyük ve müebbed bir ülkedir: Turan!” dizelerini söyleyerek Türk dünyasının geniş bir coğrafya olduğunu ve Turan birliğinin, Türk dünyasının birbirlerine kenetlenerek daha da güçleneceğini söyledi. Sönmez, Türk gençliğinin bu bilinç ile yetişmesinin önemli olduğunu ifade ederek, bu ve benzeri programların bu bilinç için önemli olduğunu söyledi. Sönmez konuşmasını programın yapılmasına katkılarından dolayı Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi yönetimine teşekkür ederek bitirdi.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi ise Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin’e selamlarını ileterek mutlaka üniversitemizi ziyaret edeceğini ifade etti.

Doç. Dr. Ömer Faruk Sönmez, “Yoğun Programı arasında bizi kırmayarak canlı yayınımıza katılıp, öğrencilerimize değerli fikirlerini aktaran Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Sn. Erşat Salihi ve tüm Türkmen kardeşlerimize teşekkür ederiz” diyerek söyleşiyi sonlandırdı.