Kuruluşunun 102. Yılında Azerbaycan ve Türk Dünyası Söyleşisi

•  9 Haziran 2020 Salı

Üniversitemiz Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Kuruluşunun 102. Yılında Azerbaycan ve Türk Dünyası”  konulu söyleşi gerçekleştirildi. Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Doç. Dr. Ömer Faruk Sönmez moderatörlüğünde instagram canlı yayını yapılan söyleşiye Azerbaycan Milletvekili Prof. Dr. Ganire Paşayeva katıldı. Paşayeva, Azerbaycan’ın kuruluş aşaması, Türkiye Azerbaycan ilişkileri ve Türk Dünyasında Türkiye ve Azerbaycan konuları hakkında bilgilendirici açıklamalarda bulundu.

Paşayeva yapmış olduğu açıklamada, 102 yıl önce kurulan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Müslüman Doğu'nun ilk demokratik cumhuriyeti olduğunu ifade etti. Paşayeva, “28 Mayıs 1918'de, Gürcistan'ın Tiflis şehrinde, Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından Azerbaycan’ın bağımsızlığı ilan edilmiştir. Azerbaycan, günümüze kadar gelen süreçte birçok zorluklarla mücadele etmiş ve bunların üstesinden gelerek yoluna devam etmiştir. Ayrıca Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan Osmanlı Devleti’dir. Bu tarihlerde Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusunun yardımları için minnettarlığımızı bir defa daha söylemiş olalım” dedi.

Bir millet iki devlet olarak tarihten gelen bağlılığımızın hep devam edeceğini söyleyen Paşayeva, Türkiye ve Azerbaycan’ın güçlü olmasının Türk dünyası için önemli olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanlarımız Sn. İlham Aliyev ve Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın, iki ülke arasındaki ilişkilerin samimiyetinin birilerini rahatsız ettiğini, ancak gençlerimizin bu samimi duygularla kendilerini yetiştirerek ülkelerine katkı sunmaları gerektiğini ifade etti.

TOGÜ Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Doç. Dr. Ömer Faruk Sönmez ise iki ülke arasındaki ilişkilerin yüzyıllarca süreceğini, çünkü Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli rol oynayan Mehmet Emin Resulzade’nin “Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez” dediğini hatırlatarak yükselen bayrakların iki ülke gençleri tarafından daima ileriye taşınacağını ifade etti. Sönmez, Rahmetli Abdurrahim Karakoç’un “Beden ölür çürür, cana bakın siz, Kim kiminle yürür, ona bakın siz” dizelerini söyleyerek Türk dünyasının beraber olduğunu, sadece Azerbaycan olarak değil bütün Turan ellerinin beraber olduğunu ifade etti. Sönmez, spor bağlamında Turan kupasının Türk dünyasını oluşturan devletler arasında düzenlenmesi için adımların atılmasının bunun en önemli göstergelerinden birisi olduğunu vurguladı.

Paşayeva konuşmasında, hayalinin tıpkı Avrupa birliği vb. kuruluşlar gibi Turan birliğinin hızla yükselmesi olduğunu söyledi. Doç. Dr. Ömer Faruk Sönmez “Yoğun programı arasında bizi kırmayarak canlı yayınımıza katılıp, öğrencilerimize değerli fikirlerini aktaran Prof. Dr. Ganire Paşayeva ve tüm Azerbaycanlı kardeşlerimize teşekkür ederiz” diyerek söyleşiyi sonlandırdı.