TOGÜ İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Yakup Budak Maske Kullanımı Hakkında Açıklamalarda Bulundu.

•  4 Nisan 2020 Cumartesi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Yakup Budak, Bilim Kurulunun tavsiyesi üzerine Pazar ve marketlerde alışveriş merkezlerinde maske takımının zorunlu hale getirildiğini ve vatandaşların maske kullanımında hatalar yaptığını dile getirdi. Prof. Dr. Budak,  “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bilim kurulunun tavsiyesi doğrultusunda maske takmayı zorunlu hale getirdi. TOGÜ İş sağlığı ve Güvenliği uzmanı olarak maske takmayı çok doğru bir karar olarak görüyorum. Ama gördüğüm bir eksiklik maske takmayı ve kullanmayı daha doğru şekilde yapabiliriz. Bende İş güvenliği Uzmanı olarak maske nasıl takılır, aşağıda açıklamaya çalışacağım. Lütfen yaptığımız şeyi kuralı ve tekniğine uygun yapalım. Coronasız günler dileği ile…

MASKE NASIL TAKILIR? MASKE TAKMANIN DOĞRU YÖNTEMİ NEDİR?

Şunu asla unutmayalım maskeler virüsü öldürücü özelliğe sahip değildir. Sadece havayı filtre eder. Nefes alırken üzerine gelen virüs ve mikrobu tutar. İdeal olan maskeyi sadece bir kez ve en fazla 5 saat kullanmaktır. Bu süre sonunda kapaklı çöp kutusunu atılmalıdır.

Yüz maskesi nasıl takılır

Maskeye dokunmadan önce ellerinizi sabun, su veya el dezenfektanı ile temizleyin.

Maskeyi inceleyin yırtık deforme var mı kontrol edin.

Maskenin alt üst kısmını tespit edin. Hangi şekilde takılırsa ağız burun tamamen kapanır anlamaya çalışın.

Maskeyi lastiğinden tutarak takın. Özellikle ağız ve burnun tamamen kapandığını ve arasında boşluk olmadığını kontrol edin.

Maskenin altını ağzınızı kapatacak şekilde çenenize çekin.

Maskeyi kullanırken maskeye dokunmaktan kaçının; maskenize dokunursanız, ellerinizi sabun ve su ile kesinlikle temizleyin.

Maske kayarsa ellerinizle özellikle ağız kısmını düzeltmeye çalışmayın. Nemli olduğu için en fazla virüs o kısımda toplanır. Lastiklerden tutarak düzeltin.

Maskeyi nemli olduğu anda yenisiyle değiştirin ve maskeniz tek kullanımlık ise tekrar kullanmayın.

Yüz maskesi nasıl çıkarılır

Maskeyi çıkarmadan ellerinizi sabun ve su ile yıkayın.

Maskenin önüne asla dokunmayın. Önü en çok kirlenen kısımdır. Sadece kulak ve baş kısmında bulunan lastik ve iplere dokunun.

Her iki kulak lastiğini iki elinizle aynı anda tutun ve yavaşça çıkarın. Maskeyi arkadan tutarak çıkarın.

İp ile bağlı ise ilk önce alt ipi, sonrada üst ipi çıkararak maskeyi alın.

Maskeyi poşete koyup çöp kutusuna atın. Ellerinizi sabun ve su veya el dezenfektanı ile temizleyin.