Basın Açıklaması

Basın Açıklaması

•  16 Mart 2020 Pazartesi

Üniversitemiz, koronavirüsün çıktığı ilk günden itibaren gerekli tedbirleri almıştır. Sağlık Bakanlığımız ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)’ün uyarıları doğrultusunda Üniversitemiz koordineli bir şekilde gerekli önlemleri almakta, alınan kararlar ivedilikle uygulanmaktadır.

Üniversitemizde koronavirüs (COVID-19) tedbirleri kapsamında bir toplantı gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin başkanlığında yapılan toplantıya Rektör Yardımcıları, Rektör Danışmanımız, Genel Sekreter ve yardımcıları, Daire Başkanları, Başhekim ve Başhekim Yardımcısı, Güvenlik Amiri ve Basın Koordinatörü katılım sağlamıştır. Üniversitemizce alınan tedbirler değerlendirilmiştir.

Bu kapsamda,

• 12 Mart 2020 tarihinde Üniversitemiz çalışanlarına ve öğrencilere yönelik olarak “Günümüz Koronavirüsü ve Korunma Yolları” semineri gerçekleştirilmiştir.
  • Sağlık Bakanlığı’nın “Koronavirüs Koruma ve Kontrol Önlemleri” adı altında göndermiş olduğu yazı ve ekinde yer alan afişler tüm birimlere gönderilerek, personele ve öğrencilere duyurusunun yapılması sağlanmıştır.
  • Ülkemizde 1 adet koronavirüs (COVID-19) vakası rapor edildikten hemen sonra alınan kararlar çerçevesinde üniversitemizde ulusal ve uluslararası düzeydeki sosyal etkinlikler (toplantı, çalıştay, sempozyum, konferans, forum, ödül töreni, spor müsabakası, yarışma, hizmet içi eğitim programları vb. toplu tüm etkinlikler) tedbiren yeni bir açıklama yapılana kadar ertelenmiştir.
  • Üniversitemiz temizlik personellerine tüm birimlerin temizliği ve koronavirüs ile ilgili tedbirlerin alınması yönünde gerekli bildirimler yapılmıştır.
  • Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında koronavirüs hastalığına (Covid-19) karşı alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda alınan karar gereğince ülkemizdeki bütün Yükseköğretim Kurumlarında 16 Mart 2020 tarihinden itibaren 3 hafta süreyle 5 Nisan 2020’ye kadar eğitime ara verilmiştir.
  • Bütün Yükseköğretim Kurumlarımızda koronavirüs hastalığına yönelik süreçte “YÖK'ün Koordinasyonunda" Devletimizin konuya ilişkin almış olduğu ve alacağı kararlar çerçevesince hareket edilecektir. Bu amaçla Yükseköğretim Kurumlarımızdan koronavirüs ile ilgili süreçleri yürütecek bir Rektör Yardımcısının belirlenmesi istenmiştir. Üniversitemizden belirlenen isim Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Süha Parlaktaş olmuştur.
  • Bütün bina giriş kapılarında el dezenfektan uygulaması yapılmakta olup gerekli tedbirler alınmıştır.
  • Üniversitemizin web sayfası olan www.gop.edu.tr adresinden ve sosyal medya hesaplarından (instagram, twitter, facebook) YÖK’ün ve Sağlık Bakanlığı’nın kararları yayınlanmış olup personelimiz ve öğrencilerimiz bilgilendirilmiştir.
  • Sağlık Bakanlığı’nın yeni koronavirüs (Covid-19) hastalığı ile ilgili olarak yapmış olduğu “Yeni Koronavirüs Riskine Karşı 14 Kural” materyali Üniversitemiz web sayfasından ve sosyal medya hesaplarından (instagram, twitter, facebook) duyurulmuştur.
  • Bu kapsamda öğrencilerimize de yurt dışına zorunlu olmadıkça çıkmamaları gerektiği bilgilendirilmesi yapılmıştır. Buna rağmen çıkmaları durumunda, dönüşte pandeminin durumuna göre sorun yaşayabilecekleri, uçuşlarının iptal olabileceği, döndüklerinde en az 14 gün eğitime devam edemeyebilecekleri konusunda tüm öğrencilerimiz bilgilendirilmiştir.
  • Kapalı spor tesisleri, havuz ve kütüphane geçici süre ile kapatılmıştır.
  • Cumhurbaşkanlığı ve YÖK tarafından yayınlanan koronavirüs (Covid-19) ile ilgili alınan kurul kararları kapsamında idari izinli sayılacak kişiler listelenmiştir. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği dezavantajlı gruplar Rektörlükçe değerlendirilerek idari izinli sayılıp sayılmayacaklarına karar verilecektir.
  • Akademik ve idari personelin yurt dışına çıkışları zorunlu ve ivedi bir durum olmadıkça ikinci bir duyuruya kadar iptal edilmiştir. Yurt dışında bulunan akademik ve idari personelin yurda dönüş tarihlerinden itibaren 14 gün evde tecrit oldukları sürede idari izinli sayılmaları uygulamasına devam edilecektir.
  • YÖK tarafından alınan karar doğrultusunda üniversitelerimizin Tıp Fakültesi Hastaneleri / Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezlerinde görev yapan bütün personelin yasal mazeretleri (evlilik, ölüm, analık, hastalık ve refakat) hariç yıllık izinleri durdurulmuştur.
  • YÖK tarafından Üniversitelere gönderilen bilgiye istinaden intörnlerin devamları Üniversite Rektörlüklerine bırakılmıştır. Üniversitemizce alınan karar kapsamında tüm intörnler göreve davet edilmiştir.
  • Üniversitemiz Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Koronavirüs ile ilgili karşılaşılabilecek her türlü durum kapsamında tüm tedbirler alınmıştır.
  • Uluslararası öğrencilerin yeni kayıt işlemleri geçici bir süre ile durdurulmuştur.
  • Üniversitemizdeki tüm sınavlar ileri bir tarihe ertelenmiştir.
  • Eğitim ve öğretimin aksamaması için uzaktan eğitim çalışmalarına başlanmıştır.
  • Üniversitemiz akademik takviminde eğitim öğretim döneminde aksaklığa yol açmayacak güncellemeler yapılacaktır.
  • Erasmus, Mevlana, Farabi gibi tüm değişim programları askıya alınmıştır.

Üniversitemiz, konuyu çok yakından takip etmekte, gereken önlemleri ilgili birimlerle koordineli şekilde almakta, mensuplarının ve öğrencilerinin sağlığını korumak için tüm imkanlarını sonuna kadar kullanmaktadır.

Lütfen Üniversitemiz web sayfasını ve sosyal medya hesaplarımızı takip ediniz. Konuyla ilgili gerekli tüm açıklamalar web sayfamızdan duyurulmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.