Türkiye’nin Yeni Dış Politikası Paneli

Türkiye’nin Yeni Dış Politikası Paneli

•  26 Şubat 2020 Çarşamba

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Türkiye’nin Yeni Dış Politikası Paneli” gerçekleştirildi. Üniversitemiz Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda yapılan panele Türkiye Cumhuriyeti Çad eski Büyükelçisi Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas, Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komisyonu Başkanı Zeki Güvercin, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İsa Gökçe, dekanlarımız, akademik personelimiz ve öğrenciler katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Çad eski Büyükelçisi Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas, MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komisyonu Başkanı Zeki Güvercin, İİBF Dr. Öğr. Üyesi Mayada Kamal Eldeen, İİBF Dr. Öğr. Üyesi Samiratou Dipama’nın konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü İİBF Öğretim üyesi Doç. Dr. Muhittin Demiray yaptı.

Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin programın açılışında yapmış olduğu konuşmada, Üniversitemizin uluslararasılaşma anlamında önemli aşamalar kat ettiğini ifade etti. Rektörümüz konuşmasında, “Önemli hedeflerimizden birisi uluslararasılaşmak. Uluslararası öğretim üyesi sayısında doktoralı öğretim üyesi sayımızı altıdan dokuza çıkardık. Yakın bir zamanda 12-13 rakamlarını bulacağız. Nihai hedefimiz de 50 öğretim üyesi. Uluslararası öğrenci sayımız da 1500 civarında. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde İngilizce dilinde eğitim verecek 2 program daha açacağız. Uluslararası ilişkiler ve işletme bölümlerini (İngilizce) açmak için YÖK’e teklif çalışmalarımıza da başlamış bulunmaktayız” dedi. İletişim teknolojileri ve ulaşım konusunda dünyanın geldiği noktaya değinen Rektörümüz birçok farklı ülkeden insanla çeşitli iletişim kanalları ile etkileşimde bulunmanın oldukça kolaylaştığını belirtti. Rektörümüz yaptığı konuşmada, “Bir günde en az beş ila on civarında başka ülkeden insanlarla iletişim halindeyiz. 30 sene önce bunu hayal etmek mümkün değildi. Dolayısıyla Dünya artık bir köy olmuştur ve bütün gençlerimiz o köyün halkı haline gelmiştir. Bundan sonraki vizyonumuzu Türkiye anlamında değil bütün Dünya çerçevesinde planlamamız gerekiyor. Bu bağlamda bugün güzel bir panelimiz olacak. Uluslararası politikalarımızı işin uzmanı olan hocalarımız ve yetişmiş insanlarımız aktaracaklar. Kendilerine şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

Rektörümüzün konuşmaları sonrası Doç. Dr. Muhittin Demiray’ın moderatörlüğünde Türkiye Cumhuriyeti Çad eski Büyükelçisi Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas, MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komisyonu Başkanı Zeki Güvercin, İİBF Dr. Öğr. Üyesi Mayada Kamal Eldeen, İİBF Dr. Öğr. Üyesi Samiratou Dipama’nın panelist olarak katıldığı “Türkiye’nin Yeni Dış Politikası” konulu panel gerçekleştirildi.

Türkiye’nin Yeni Dış Politikası panelinde, İİBF Dr. Öğr. Üyesi Samiratou Dipama Afrika ile ilişkiler bağlamında Burkina Faso ile Türkiye ilişkileri konusunda dinleyicilere bilgiler aktardı. İİBF Dr. Öğr. Üyesi Mayada Kamal Eldeen, Afrika ile ilişkiler bağlamında Türkiye Sudan ilişkileri konusunda dinleyicilere bilgiler verdi. MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komisyonu Başkanı Zeki Güvercin yapmış olduğu konuşmada, Türkiye’nin ve MÜSİAD’ın dış ticareti ve ekonomik ilişkileri ile ilgili bilgileri dinleyicilerle paylaştı. Türkiye Cumhuriyeti Cad eski Büyükelçisi Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas ise Türkiye’nin dış politikası ile ilgili bilgileri dinleyicilere aktardı.

Panel sonrasında öğrencilerin sorularını cevaplayan panelistlere Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin teşekkür belgesi ve hediye takdiminde bulundu.