1. Uluslararası Türk-İslâm Sanatlarında Epigrafik Çalışmalar Sempozyumu

•  10 Ekim 2019 Perşembe

Tokat Valiliği ve Tokat Belediyesi iş birliği ile Üniversitemiz ev sahipliğinde, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Türk-İslâm Sanatlarında Epigrafik Çalışmalar Sempozyumunun açılışı yapıldı. 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu’nda yapılan sempozyumun açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Önal, Prof. Dr. Vefa Guliyeva, Doç. Dr. Habibe Aliyeva, 6 ülkeden 50’ye yakın akademisyen ile Üniversitemiz akademik ve idari personeli ve öğrencilerimiz katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Kemal İbrahimzade, sempozyum hakkında bilgiler aktararak sempozyumun Prof. Dr. Meşedihanım Nemet anısına düzenlendiğini ifade etti. İbrahimzade konuşmasında, “Prof. Dr. Meşedihanım Nemet’in Arap harfi yazıtları ile ilgili birçok yöntem ve tekniğin hem teorisyeni hem de uygulayıcısıdır. Arap harfi Türk yazıtlarının dünyadaki en büyük uzmanlarından bir tanesidir. Meşedihanım Nemet’in çalıştığı dönemin ideolojik baskılarına rağmen Türk ve İslam eserlerini belgelemeye, korumaya ve yaşatmaya çalışmıştır” dedi. Sempozyumun ana temasının Türk-İslâm Sanatlarında Epigrafik Çalışmalar olduğunu belirten İbrahimzade, sempozyumun 3 gün süreceğini Türkiye ile beraber toplam 6 ülkeden 50’ye yakın bilim insanının bir araya geleceğini ifade etti. İbrahimzade, sempozyumun amacının Anadolu, Balkanlar, Orta Doğu, Kafkasya, Kuzey Afrika, Orta Asya’ya kadar yayılan çok geniş bir coğrafyada bulunan Türk İslam Sanatlarında Epigrafik çalışmalar hakkında uluslararası bilimsel bir platformda ayrıntılı bilgiler sunmak olduğunu belirterek katılımcılara ve desteklerinden ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin’e teşekkürlerini iletti.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Önal konuşmasında, birincisi düzenlenen Uluslararası Türk-İslâm Sanatlarında Epigrafik Çalışmalar Sempozyumunun yapılmasında katkıları olan Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin ve Doç. Dr. Kemal İbrahimzade’ye başta olmak üzere tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti. Tokat hakkında bilgiler aktaran Önal, tarihi ve kültürü ile Tokat’ın oldukça önemli ve gezilmeye görülmeye değer bir yer olduğunu ifade etti. Önal, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinin sosyokültürel faaliyetleri ile hem kendi hem de Tokat’ın tanınmasında önemli katkılar sunmaya devam ettiğini belirtti. Önal, sempozyumun başarılı geçmesini dileyerek katılımcıların Tokat’ta hoş vakit geçirmelerini temenni etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin konuşmasında, “Üniversitemiz ev sahipliğinde, Tokat Valiliği ve Tokat Belediyesi iş birliği ile düzenlenen I. Uluslararası Türk-İslâm Sanatlarında Epigrafik Çalışmalar Sempozyumu’na hoş geldiniz. Sizleri şehrimizde ve üniversitemizde konuk etmekten onur duyduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi. Rektörümüz, insanın yaşam serüveninde yazının yerinin özel olarak önemli olduğunu vurguladığı konuşmasındaİnsan her zaman yok olan şeylerden yakınır. Yazı, elde edilen bilgilerin kaydedilmesini, nesilden nesile aktarılmasını sağlamasından dolayı şüphesiz ki en önemli buluşlardan biridir. Yazı yaşamın kayıt altına alınmasıdır. Bu anlamda yazıt bilimi olan epigrafinin sosyal, siyasi, dini, sanatsal ve kültürel yaşamı anlama ve öğrenme konusunda ne kadar önemli olduğu açıktır” dedi. Tokat’ın önemine de işaret eden Rektörümüz Tokat’ın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olduğunu söyleyerek “Anadolu’da Türklere vatan kuran fatihlerin abideleri ve yazıtları ile dolu bu kentte, ecdadın bizlere fısıldadığını hissederiz adeta” dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, “Ecdadın bıraktığı bu eserleri hayır duaları ile anıyor, alanında uzman yurtdışından ve yurtiçinden kıymetli bilim insanlarının paylaşımlarından etkili bir şekilde faydalanarak, bu bilgileri geleceğe aktarmayı hedeflediğimiz sempozyumun verimli geçeceğini umuyoruz ve sizleri Tokat’ta ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Sempozyum onur konuğu Prof. Dr. Vefa Guliyeva yapmış olduğu konuşmada Prof. Dr. Meşedihanım Nemet hakkında bilgiler aktararak bu sempozyumun yapılmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Guliyeva konuşmasında Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin’e katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.

Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Habibe Aliyeva, Prof. Dr. Meşedihanım Nemet’in, kendisinin danışmanı olduğunu ifade ederek bu sempozyumun düzenlenmesinde katkıda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin’e ve Doç. Dr. Kemal İbrahimzade’ye teşekkürlerini iletti.

Prof. Dr. Vefa Guliyeva ve Doç. Dr. Habibe Aliyeva Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin’e ve Doç. Dr. Kemal İbrahimzade’ye teşekkür belgesi ve plaket takdim ettiler.

Konuşmalar sonrası müzik dinletisi ile devam eden sempozyum 10-12 Ekim tarihlerinde Üniversitemiz 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi’nde devam edecek. Ayrıca Sanatkar Hattat Mustafa Kar’ın Hat Sergisi de sergilenecektir.