Erken Çocuklukta Kitap Okumanın Önemi ve Alışkanlık Kazandırma Yöntemleri

•  9 Ekim 2019 Çarşamba

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi tarafından “Erken Çocuklukta Kitap Okumanın Önemi ve Alışkanlık Kazandırma Yöntemleri” konulu söyleşi Yazar Sara Şahinkanat tarafından gerçekleştirildi. Taşlıçiftlik Yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleşen söyleşiye Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Özbay, Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Eren Yürüdür, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Yazar Sara Şahinkanat söyleşide, Çocuklarda kitap okumanın önemine değinerek, “ Kitap okumak özellikle çocuklarda eleştirel düşünme ve problem çözme, hayatın farklı katmanları arasında işbirliği becerisini geliştirme, zihinsel çeviklik ve esneklik, inisiyatif alma/girişimcilik, sözlü ve yazılı iletişim, bilgiye ulaşma ve işleme becerisi, meraklanma ve hayal kurma becerilerini geliştirmelerini sağlar. Çocuk kitabı okumak, Dil gelişimi / Bilişsel gelişim, psikolojik gelişim (Duyguları tanıma, tanımlama, ifade etme, empati), sosyal gelişim  (Çevredeki kişiler, canlılar ve doğa ile ilişkileri anlama), yaratıcılık, hayal kurma, bilgiye, doğaya merak uyandırma, sanatsal kazanımlar (Edebiyat, resim, grafik, tipografi), kitapla ve okuyanla duygusal bağ kurma/, değerli anılar oluşturma, aşırı teknoloji ve ekran kullanımından korunma özelliklerini geliştirir.” dedi. Yazar Şahinkanat velilere de tavsiyeler de bulunarak, çocuklara kitap okumalarını tavsiye etmeden önce mutlaka kitapları kendilerinin okumalarını ve kitap hakkında bilgi sahibi olmalarını söyledi. Kitap okumak keyif olmalı, okurken drama yeteneğinizi mutlaka geliştirmelisiniz. Mimiklerinizi kullanmalısınız, Eğlenceli, ilgi ve meraklarına uygunla başlayın, yaş seviyesine uygun. Alıştıkça çeşitlilik artsın Araştırmaya zaman ayırın. Çocuk kütüphanelerini mutlaka ziyaret edin ve çocuğunuzun hangi kitabı okumasına izin verin. Çocuklarınızın kitap okuma alanlarını çok geniş alanlar olarak seçmeyin. Çocuklar genelde küçük ve dar alanlarda kalmaktan hoşlanırlar.” tavsiyelerinde bulundu.

Yazar söyleşisi sonunda kendi kitabını etkileşimli okuma etkinliği şeklinde sunarak öğrencilere bir workshop çalışması yaparak tamamladı.

Söyleşi sonrası Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Özbay, Yazar Sara Şahinkanat’a çiçek takdim etti.

Yazar Şahinkanat sonrasında kitaplarını imzaladı.