Tüplü Asma Fidan Dağıtım Töreni

Tüplü Asma Fidan Dağıtım Töreni

•  24 Haziran 2019 Pazartesi

Tokat Valiliği İl Özel İdaresi ve Üniversitemiz ARGE projeleri kapsamında üretilen “Tüplü Asma Fidan Dağıtım Töreni” Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi uygulama alanında yapıldı. Dağıtım törenine Valimiz Dr. Ozan Balcı, İdare Mahkemesi Başkanı Erkan Ceylan, Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Üniversitemiz ev sahipliğinde yapılan 3. Uluslararası UNİDOKAP Karadeniz Sempozyumu’na katılan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Trabzon Teknik Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil İbrahim Okumuş, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin, Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Halil İbrahim Şimşek, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. İsa Gökçe, Prof. Dr. Bekir Süha Parlaktaş, dekanlarımız, daire amirleri, akademik ve idari personelimiz, çiftçiler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Rüstem Cangi, Tokat Valiliği İl Özel İdaresi desteği ile gerçekleştirilen “Tokat İli Bağlarında Tüplü Asma Fidanı İle Narince ve Kuş Üzümü Bağ Tesislerinin Teşvik Edilmesi” projesi kapsamında, üreticilere 8000 adet narince, 1000 adet kuş üzümü ve 1000 adet ise bölgesel ve ulusal sofralık üzüm çeşitlerine ait toplam 10.000 adet tüplü asma fidanı verildiğini ifade ederek Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi asma fidanı üretim ünitesinde 9 yıldan beri asma fidanı üretildiğini belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin konuşmasında, “Tokat ili 2018-2023 Tarım ve Kırsal Kalkınma Eylem Planı raporu Tokat Valiliğimiz önderliğinde, üniversitemizden görevlendirilen akademik personel moderatörlüğünde ve raportörlüğünde hazırlanmıştır. Bölge tarımına yönelik üniversite dışı ve içi desteklerle projeler yapılmakta olup, bu projelerden İl Özel İdaresi desteğiyle yapılan projelerin sonuçları üretici ve çiftçilerimize sunma imkânı vermektedir. 2019 yılında İl Özel İdare Genel Sekreterliği tarafından üniversitemize 12 adet projeye 375.000 TL destek verilmiştir” dedi

Rektörümüz konuşmasında, bağ yaprağı denilince Tokat ilinin akla geldiğini söyleyerek, Üniversite olarak bağcılık konusunda kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Rektörümüz, Üniversite olarak ilimizde üretimin ve kalitenin artması için her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Valimiz Dr. Ozan Balcı ise “Tokat’ın 7 ovadan oluşan bir tarım şehri olduğunu belirterek; Valilik, üniversite, sivil toplum, ticaret odaları, siyaset ve iş dünyası, çiftçi ve esnafı bunların birlikteliği çok önemlidir. Bunların uyumlu olduğu iller her zaman daha başarılı olmuştur. Tokat bir tarım memleketidir. Çiftçiyi zenginleştirerek köylünün cebine para koymamız lazım, milletimizi ise sağlıklı gıdalarla buluşturmamız lazım” dedi.

Çiftçilere protokol tarafından Tüplü Asma Fidanı dağıtıldı.