Orta Karadeniz Havzasında Tarih ve Kültür Sempozyumu

•  11 Kasım 2022 Cuma

Tokat Valiliği, Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Tokat Belediyesi, Üniversitemiz, Ordu Üniversitesi ve ilçe belediyeleri işbirliği ile “Orta Karadeniz Havzasında Tarih ve Kültür Sempozyumu” düzenlendi. Niksar’da yapılan açılışa Vali Numan Hatipoğlu, Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve protokol mensupları katıldı.

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan yapmış olduğu konuşmada Niksar’ın tarihi ile ilgili detaylı bilgileri dinleyicilere aktardı. Orta Karadeniz olarak ortak bir tarihi, coğrafyayı ve kaderi paylaştıklarını ifade eden Özcan sempozyumun ortak tarihimizin pekişmesi adına önemli ve kıymetli olduğunu vurguladı. Özdilek Özcan katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin yapmış olduğu konuşmada sempozyum ile ilgili bilgiler aktardı. 30 Üniversiteden 109 araştırmacının katıldığı sempozyumda 90 bildirinin sunulacağını ifade eden Rektör Şahin, araştırmacıların Ordu ve Tokat’ın tarihi geçmişine ve bugününe ait az bilinen veya bilinmeyen özelliklerini bildirileriyle gün yüzüne çıkaracaklarını söyledi. Orta Karadeniz Havzasının tarih boyunca farkı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirten Rektör Şahin Tokat ve Ordu’nun tarih ve kültür açısından kader birliği yaptığını belirtti. Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin tüm araştırmacılara ve sempozyumun düzenlenmesinde katkısı olanlara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu yapmış olduğu konuşmada Türkiye’nin her bölgesinin güzel olduğunu ifade ederek bu bölgelerin en güzellerinden birinin de Karadeniz bölgesi olduğunu söyledi. Ordu ve Tokat’ın dâhil olduğu Orta Karadeniz kuşağının kültürel özellikleri, coğrafi farklılıklarıyla keşfedilmeyi beklediğini,  sempozyumun bölgenin tanıtımına önemli katkılar sağlayacağını ve çıktılarının bölge eylem planı için kullanılacağını ifade etti. Av Eyüp Eroğlu tüm emek verenlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu yapmış olduğu konuşmada aynı coğrafyanın ortak paydaşlarının buluşmasının mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Tarihi bilgilerin ortaya konulmasının önemine değinen Vali Hatipoğlu ortaya konulacak bu çalışmalara gerçekten ihtiyaç olduğunu söyledi. Sempozyumların önemine işaret eden Vali Hatipoğlu sempozyumlar aracılığıyla tarihi derinliklerin ortaya çıkarılacağını belirtti. Vali Numan Hatipoğlu sempozyumun hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açılışı Niksar’da yapılan Orta Karadeniz Havzasında Tarih ve Kültür Sempozyumu 11-13 Kasım 2022 tarihleri arasında Erbaa ve Aybastı’da yapılacak oturumlar ve kültür gezisi ile devam edecek.