Bağımsızlığının 30. Yılında Türkmenistan Konferansı

•  7 Ekim 2021 Perşembe

Üniversitemiz Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Bağımsızlığının 30. Yılında Türkmenistan” konulu konferans gerçekleştirildi. 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Faruk Sönmez, merkezin bugüne kadar 15 program gerçekleştirdiğini ifade ederek bugün düzenlenen programın Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30. yılını kutlama adına oldukça anlamlı olduğunu söyledi. Türk dünyası olarak ortak yanların daha fazla öne çıkarılacağını söyleyen Sönmez katılımlarından dolayı Sayın Büyükelçiye ve desteklerinden dolayı Rektörümüze teşekkürlerini iletti.

Afganistan Türkleri Derneği Başkanı Rahime Kahraman yapmış olduğu konuşmada, Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30. yılını kutladığını ifade ederek programın düzenlenmesine katkıda bulunanlara teşekkürlerini iletti.

Programda konuşan Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Türkmenistan’da ve yurt dışında çok sayıda etkinlikle kutlanan Türkmenistan’ın bağımsızlığının 30. yılında Tokat’ta bulunmaktan ve düzenlenen programla Türkmenistan’ın bağımsızlığının kutlanmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Amanlıyev, iki devletin kararlı tutumlarının sonucunda bağımsızlık yıllarında Türkmen-Türk ilişkilerinin yüksek seviyeye eriştiğini belirtti. İki ülkenin halklarını birleştiren sağlam ilişkiler, kökleri yüzyıllara dayanan ortak tarihi ve kültürel değerlerin Türkmen-Türk işbirliğinin gelişmesinde önemli koşul olduğunu ifade eden Amanlıyev programın düzenlenmesine destek veren Rektörümüze teşekkürlerini ileterek konuşmasını bitirdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin yapmış olduğu konuşmada, üniversitemizin 37 bin civarında öğrencisi olduğunu, yabancı uyruklu öğrenci sayısının ise 150’den kısa süre içerisinde 3500’lere çıkarıldığını söyledi. Yurt dışından en çok öğrenci gelen 3 ülkeden birinin Türkmenistan olduğunu ifade eden Rektörümüz üniversitemiz Uluslararası Öğrenci Ofisinin öğrencilerin tüm ihtiyaçları ile ilgilendiğini belirtti. Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev’i Tokat’ta ikinci kez ağırlamanın memnuniyetini ifade eden Rektörümüz katkılarından dolayı Prof. Dr. Ömer Faruk Sönmez’e ve katılımlarından dolayı Sayın Büyükelçi ve öğrencilere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından Türkmenistan tanıtım videosunun izletildiği programda öğrencilerimiz Maksat Gurbanov ve Mekan Maksadov tarafından şiir okundu. Akabinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Ergün tarafından “Bağımsızlığının 30. Yılında Türkmenistan” konulu konferans gerçekleştirildi. Konferans sonrasında Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Ergün’e teşekkür belgesini Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev verdi.