Türk ve Dünya Tarihinde Dönüm Noktası 15 Temmuz Destanı

•  13 Temmuz 2021 Salı

Tokat Valiliği ve Üniversitemiz tarafından ortaklaşa düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Etkinlikleri, TOGÜ İslami İlimler Fakültesi Görsel Etkinliği ve “Türk ve Dünya Tarihinde Dönüm Noktası: 15 Temmuz Destanı” başlıklı panel ile başladı. 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, dekanlarımız, müdürlerimiz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kubilay Özyer’in moderatörlüğünü yaptığı panele Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alparslan Demir ve çevrimiçi ortamda Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu konuşmacı olarak katıldı.

Açılış Konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, “15 Temmuz gecesi hepimizin gördüğü gibi bu hain yapının elemanları sivil, asker, kadın, çocuk, yaşlı demeden silahlarını doğrulttular. Bu hainlerin darbe girişiminin olduğu gün en çirkin yüzlerini gördük. O gece bir destan yazıldı. 15 Temmuz bir zaferdir, destandır. Türk Milleti’nin bölücülere, hainlere, fetöcülere, darbecilere karşı verdiği bir cevaptır. Dünya alem şunu bilmelidirler ki biz bu nefesi alıp verdiğimiz müddetçe başta fetöcüler olmak üzere bölücüler ve ahlaksızlara karşı asla geçit vermeyeceğiz. 15 Temmuz gecesi halkımızın yazmış olduğu destanı ve onların başkomutanı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihe düştüğü notu hatırlayacağız ve hatırlatacağız. Bir çağırısı ile milyonlar sokaklara dökülmüş ve tankların önüne yatarak demirin önündeki etin gücünü göstermişlerdir. İnşallah böyle alçakça girişimlerle bir daha karşılaşmayız” dedi.

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun çevrimiçi olarak katılım sağladığı panelde, Prof. Dr. Afyoncu, “ 5 yıl önce Türkiye dünya tarihinin en büyük ihanetlerinden biriyle karşılaştı ve dünya demokrasi tarihine bir destan yazdı. Türk milletinin demokrasiye sahip çıkmak için gösterdiği direniş batı milletlerinden birinde gösterilseydi milat sayılırdı. Batı sürekli Türkleri bu topraklardan atmak için uğraştığı için bu yazılan destan görmezden gelindi. Osmanlıdan günümüze kadar bu darbeler hep olmuştur. Siz reform yapsanız bile denetlemeyi yapmadıktan sonra bu tarz durumlarla karşılaşılıyor. 15 Temmuz’da darbeye direnen vatandaşlarımız hayatında silah görmemiş, silah kullanmamış kişilerdi. Bu insanlarımız şehit olmayı göze alıp silahlı hainlere karşı direnmişlerdir. Dünya tarihinde bu tür ihanet ve sahip çıkma da yoktur. Boğaz köprüsünde, külliye de ve birçok yerde insanlarımızın üzerine kurşun yağdırdılar. Şehitlerimiz olduğu kadar gazi olan vatandaşlarımız da oldu. Seçilmiş iradeye sahip çıkmak için direndiler. Şehit ve gazi oldular. Bu tür destanlar edebiyata yansımadığı müddetçe belli bir zaman sonra unutulur. 15 Temmuz gecesi mecliste bütün partiler darbeye karşı direndi. Belli bir zaman sonra siyasi çatışmalar işin içine girince olay farklı yere gitti. Biz sadece şehit olan kardeşlerimize bakmayalım. Yaralanan kardeşlerimiz de en acımasız şekilde yaralandılar. Makineli tüfekle tarandılar. Ben şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize şifalar diliyorum” dedi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alparslan Demir yaptığı konuşmada, “Türklerde vatan millet kavramı bir nevi kutsiyet kazanmıştır. Devletin asıl görevi milletin huzur ve refah içinde yaşamasını sağlamaktır, milletin de devlete karşı yükümlülükleri vardır. Bu yükümlülükleri de yerine getirmelidir. Aynı 15 Temmuz’da olduğu gibi. Erhan hocamın da bahsettiği gibi tarih içerisinde bazı kırılma noktaları vardır. Bunları okuyoruz. Ama bazen de en olumsuz durumda savaş kaybedilirken, birilerinin öne çıkmasıyla tarih değişip savaş kazanılabilir. Beyin ve vicdanlarını satın alanlardan ilgi bekleyenler, adaletsizlikle devletin içine sığıyorlar. Türk devlet geleneği sağlam temellerle kurulmuştur” dedi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise 15 Temmuz darbe girişimini sosyolojik açıdan anlattı. Prof. Dr. Mehmet Karakaş, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananları tek tek anlatarak, Sosyolojik anlamda 3 farklı bölümde yaşananları ve analizlerini paylaştı. Karakaş; “Sosyolojik açıdan birinci olarak, Fetö/kanunsuz şiddetin sahipleri, ikinci olarak Bağdat Caddesinde tankları alkışlayanlar, market ve ATM kuyrukları ve son olarak sivil halkın direnişini sayabiliriz. 15 Temmuz da halkın direncini arttıran olaylar da olmuştur. Bunların başında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı, direnişi güçlendirmiştir. Direnişin aktörleri olarak Sivil Halk, Polis, Meclis/Siyasiler, Yargı, Medya, TSK içerisinde bir grup asker, imamlar yer almıştır. Yine 15 Temmuz gecesi millet faktörü çok önemlidir.  Korkak denilen ve aşağılanan halk tankın, tüfeğin, helikopterin ve uçağın karşısına gövdeleri ve çıplak elleriyle çıktı. Hedef dışına sapmadan sivil direnişin destanını yazdı. Öldürme, cam çerçeve kırma ve yağmalama yoktu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği, sadece Ak Parti tabanını değil, çok daha geniş toplum kesimlerini etkileyebilmiştir. Oluşan direniş ruhu; cesareti, aklı, duyguyu ve iradeyi bünyesinde cisimleştiren bir duruşu ve davranışı ifade etmekteydi. Bu yeni bir “direnme sosyolojisiydi” dedi.

Panel sonrası Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, panelistlere teşekkür ederek hediye takdiminde bulundu.