Tüplü Asma Fidanı Dağıtım Töreni

Tüplü Asma Fidanı Dağıtım Töreni

•  8 Haziran 2021 Salı

Tokat Valiliği ve Üniversitemiz tarafından “Tüplü Asma Fidanı Dağıtım Töreni” gerçekleştirildi.  TOGÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Uygulama Alanı’nda düzenlenen törene Vali Dr. Ozan Balcı, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Çoban, Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Av. Erol Duyum, Rektör yardımcılarımız Prof. Dr. İsa Gökçe, Prof. Dr. Bekir Süha Parlaktaş, Prof. Dr. İbrahim Özbay, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi, Genel Sekreterimiz Fatih Alhan, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Boz, öğretim üyelerimiz ve üreticiler katıldı.

Programda konuşan Doç. Dr. Adem Yağcı, Tokat’ta 400 bin civarında asma fidanı üretildiğini ve üreticileri sürekli bilgilendirme çabası içerisinde olduklarını belirtti. Tokat’ta bağcılık hakkında bilgiler aktaran Yağcı, yeni teknik ve gelişmelerde hızlı davranmanın ve uyum sağlamanın gerekliliğine dikkat çekti. Doç. Dr. Adem Yağcı çalışmalarında destek veren Valimiz, Rektörümüz ve tüm katkı verenlere teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin konuşmasına bu yıl içerisinde Sulusaray’da 100 yataklı Termal Tedavi Merkezi’nin inşaatına başlanacağını duyurarak başladı. Rektör Şahin konuşmasında üniversitemizin tarihçesinden bahsederek Ziraat Fakültesi’nin üniversitemizin ilk fakültesi olduğunu belirtti. Fakültemizin bölgede tarımsal gelişime çokça katkı sunduğunu ifade eden Rektör Şahin, Ziraat Fakültesi’nin Türkiye’de ilk kez sırık domatesin açık alanda yetiştiriciliğinden, biyoteknolojik çalışmalar ile kuraklığa dayanıklı arpa çeşidi geliştirmeye kadar pek çok alanda tarıma katkı sağladığını söyledi. Bölge tarımının gelişimi için Tokat Valiliği ile işbirliği içerisinde olduklarını belirten Rektörümüz bu yıl 50 bin adet asma fidanı üretilerek bölge üreticilerine dağıtılacağını bunun dışında Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’mizde Tokat’ta Sebze Fidesi Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması ve Özel Sektörün Teşviki projesi kapsamında üretilen 1 milyon fidenin üreticilerimizle buluşturulduğunu ifade etti. Rektör Şahin, Tokat’ta Ana Arı Üretiminin Geliştirilmesi, Patates Tarımının Geliştirilmesi, Biyolojik Mücadele Uygulamalarının Sera Koşullarında Patlıcan ve Biberde Zararlı Mücadelesinde Kullanımı, Yavru Alabalık Yetiştiriciliği İçin Altyapı Olanaklarının İyileştirilmesi, Ticari Olarak Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Süs Bitkilerinin Çoğaltılması ve Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması projelerinin de pandemiye rağmen başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirtti. Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin projelerde verilen katkılardan dolayı emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Vali Dr. Ozan Balcı yapmış olduğu konuşmada, Tokat’ın tarım memleketi olduğunu söyleyerek Tokat’ta tarım adına çok güzel çalışmaların yapıldığını, bürokrasi, üniversite, çiftçilerimiz ve tarım teşkilatının paydaşları ile uyum içerisinde yapılan çalışmalarla Türk tarımının parlayan yıldızı olmayı hedeflediklerini belirtti. Vali Dr. Ozan Balcı konuşmasında, "Tarım Teknokenti ve Gıda OSB’yi kurarak, Tokat’ı ihracata dayalı tarımsal sanayinin merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Havalimanı bitip kargo uçakları indiğinde, barajlar ve göletler tamamlandığında Tokat'ta çiftçilerimizin zenginliği artacak" dedi. Vali Balcı katkı verenlere teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmalar sonrası üreticilere protokol tarafından tüplü asma fidanları dağıtıldı. Program sonrası Valimiz Dr. Ozan Balcı, beraberindeki heyetle üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde narince üzüm ıslah seraları ile Tokat'ta 10 yıl önce bağcılık çalışmalarının doğduğu serayı gezdi.