“Milli Mücadele Hareketi: İstiklale Giden Yol” Söyleşisi

•  20 Mayıs 2021 Perşembe

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Türk İstiklal Harbi’nin 102. Yıldönümü dolayısıyla “Milli Mücadele Hareketi: İstiklale Giden Yol” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. İsmet Türkmen’in moderatörlüğünde yapılan söyleşiye Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz konuk oldu. Yılmaz söyleşisinde Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya geçmeden önce İstanbul’da kaldığı altı aylık sürenin, Millî Mücadele hareketinin başlangıcını oluşturan hazırlık dönemi olduğunu ifade ederek “Bu dönem yakın tarihimizde, yeni Türk devletinin yapılanmasında siyasi ve fikri temellerin oluştuğu fevkalade öneme haiz tarihi hadiseler silsilesi ile doludur” dedi. Yılmaz, “Mustafa Kemal Paşa, Mütareke Döneminde İstanbul’da iktidara gelmenin bütün yollarını denedikten sonra, Anadolu’ya geçmek ve Millî Mücadeleyi başlatmak gibi ağır ve kat’î bir kararı her yönüyle incelemiş ve bundan başka bir şey yapmak ihtimali kalmadığına inanmış; bu inanç ve karar, 19 Mayıs Ruhunun oluşmasında temel faktör olmuştur” dedi. Söyleşi üniversitemiz açık erişim kanalları üzerinden gerçekleştirildi.