Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Açılmasına Giden Süreç: 101 Yıllık Gurur

•  25 Nisan 2021 Pazar

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 101. yılı münasebetiyle “Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Açılmasına Giden Süreç: 101 Yıllık Gurur” söyleşisi gerçekleştirildi.

Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. İsmet Türkmen’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşiye Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Satan konuk oldu. Satan söyleşisinde, “Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Mücadele’yi yöneten ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran yasama organıdır. Türk demokrasi tarihinin en önemli dönüm noktasını oluşturur. 23 Nisan 1920’de ileride ilan edilecek olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu organı halinde teşekkül etmiştir. Bu meclisin kurulmasının tarihi çerçevesi, I. Dünya Savaşı’nı sona erdiren Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından itibaren başlar. Mîsâk-ı Millî ile çizilen sınırlar içindeki yurt topraklarını işgalden, hilâfet ve saltanatı düşman baskısından kurtarmak gerekiyordu. Ayrıca yurt topraklarının bir daha işgale uğramaması için önlem alınması zorunluydu. 18 Kasım 1920’de yayımlanan bildiride Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin asıl amacının milli hudutlar dahilinde ülkenin bağımsızlığını sağlamak, hilâfet ve saltanat makamını esaretten kurtarmak diye vurgulanıyordu” dedi.

Söyleşi üniversitemizin açık erişim kanalları (zoom, youtube) üzerinden canlı olarak yayınlandı.