Türk Dış Politikası ve Türk Dünyası Söyleşisi

•  10 Nisan 2021 Cumartesi

Üniversitemiz Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından “Türk Dış Politikası ve Türk Dünyası” söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşi Üniversitemiz uzaktan eğitim ve sosyal medya kanallarından canlı olarak yayınlandı.

Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Faruk Sönmez’in moderatörlüğünde yapılan söyleşiye Azerbaycan ve Moldova Eski Büyükelçisi Hulisi Kılıç katıldı. Kılıç söyleşisinde, dış politikanın öncelikli olarak “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ilkesi doğrultusunda, girişimci ve insani bir yaklaşımla yürütüldüğünü söyledi. Hulisi Kılıç Türk dış politikasının temel önceliklerinin stratejik ilişkilerimizin ilerletilmesi, kriz yönetimi ve istikrarın güçlendirilmesi,  yurtdışındaki vatandaş ve soydaşlarımızın haklarının korunması, terörizm ve yıkıcı propaganda ile mücadele, tüm coğrafyalar ile bağlantılarımızın geliştirilmesi, ekonomik, ticari ilişkilerimizin güçlendirilmesi,  küresel ve bölgesel örgütlerle işbirliğimizin arttırılması, yumuşak gücümüzün pekiştirilmesi şeklinde ifade edilebileceğini belirtti. Yakın zamanda toplanan Türk konseyinin Türk dünyası açısından çok önemli olduğunu ve ortak alfabe çalışmaları ile daha da güçleneceğini ifade eden Kılıç Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin’e ve TOGÜ Türk Dünyasına teşekkür etti.

Prof. Dr. Ömer Faruk Sönmez ise Büyükelçimizin büyükelçilik yaptığı dönemlerde yaptığı çalışmalarla Türk dünyasına büyük katkıları olduğunu ifade ederek teşekkürlerini iletti. Sönmez, Türk Dünyası Araştırma Merkezi olarak Türk dünyası çalışmalarına katkı sunmaya devam edeceklerini belirterek konuşmasını sonlandırdı.