“Çanakkale Zaferini Yeniden Hatırlamak” 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimizi Anma Söyleşisi

•  21 Mart 2021 Pazar

TOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı kapsamında düzenlenen söyleşiler dizisinin üçüncüsü olan “Çanakkale Zaferini Yeniden Hatırlamak” söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşi Fen Edebiyat Fakültesi resmi instagram hesabından ve Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Tokat TV’den canlı olarak yayınlandı.

Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre Tekinsoy’un moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşinin konuğu İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Türkmen oldu. Dr. Türkmen konuşmasında “Türk milletinin azim ve kararlılığını, vatan aşkını, bağımsızlık karakterini tüm dünyaya gösteren Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümü kutlu olsun” diyerek Çanakkale Savaşları sürecini şu şekilde özetledi: Çanakkale Savaşları İngiltere’nin öncülüğünde Fransızların ve çok sınırlı olarak da Rusya ve Avustralya’nın katılımı ile gerçekleşmiştir. Cephenin açılma önerisi Rusya’dan gelmiş ve planlamayı da Churchill yapmıştır. Boğazları deniz trafiğine kapatan Osmanlı Devleti 28 Ekim’de Karadeniz’de donanması ile Rus gemi ve limanlarını bombalamıştır. Bu olay üzerine önce Rusya ve arkasından da İngiltere ve Fransa Osmanlı Devleti’ne savaş açmıştır. 1914 yılı sonunda Çanakkale Boğazı’nı ele geçirme planlarını yapan Churchill, Boğazların ele geçmesiyle Rusya’ya destek yolunun açılacağını ve Bulgaristan ve Romanya’nın da kendi yanlarında savaşa gireceğini hesaplamıştır. Şubat ayında yapılan birkaç denemeden sonra Mart 1915’te, fırtınalı olmayan bir günde Çanakkale’ye deniz saldırısı başlayacaktır. Çanakkale Boğazı’ndaki deniz yenilgisi altında kalmak istemeyen ve bu yenilginin olumsuz etkisini her ne pahasına olursa olsun silmek isteyen İtilaf Devletleri talihlerini bu kez de İstanbul’u almak için kara yolundan giderek denemeye karar verdiler. Bu yolun Gelibolu yarımadasından geçtiğini düşündüler ve kara ordularını Gelibolu’ya çıkarttılar. Çanakkale kara savaşlarında da İtilaf Devletleri’nin karşısına kahraman Türk ordusu, Mustafa Kemal Paşa ve diğer kahraman komutanlar çıkacaklar, Çanakkale’yi İtilaf Devletleri’ne kapatacaklar ve bütün dünyaya “Çanakkale Geçilmez!” dedirteceklerdir.”

Söyleşi sonunda ise Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Türkmen “Eşine az rastlanır bir istiklal mücadelesinin destanını yazan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarının aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor; kahraman şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyoruz” diyerek söyleşisini sonlandırdı.